Over deze blog

rinivyncke
op zoek naar een imperfecte definitie van volwassen worden

volwassen worden

Ik begon deze blog toen ik 22 was. Net afgestudeerd met een extra jaar lerarenopleiding achter de kiezen, waarin ik de tijd kon rekken om te beslissen wat ik nu zou gaan doen. Tot dan toe was het allemaal netjes uitgekiend: kleuter, lager, middelbaar, unief. Maar het leven was nu daar en het was aan mij om uit te zoeken hoe ik het verder vorm zou geven.

definitie

Als kind heb je een beeld in je hoofd van wat dat is, volwassen zijn: je lijkt alles te weten en beslist te hebben. Je hebt een job en een huis en een partner en kinderen. In de realiteit bleek dat toch niet helemaal te kloppen. Ik was nog helemaal niet aan al die dingen toe, en zelfs al was ik dat wel, is het ook niet iets dat je dan zomaar even van de ene op de andere dag lijkt te verwerven. Laat staan dat je je ineens anders, ‘volwassener’, gaat voelen. Die definiëring doe je met andere woorden zelf en ik doe dat graag door te schrijven. “Wat ik tegenkom, wat me raakt, probeer ik om te zetten in woorden. Non-fictie, sudderend in snuifjes fictie,” schreef ik hier in het begin. En dat klopt nog steeds. Schrijven en dus ook bloggen is voor mij een manier om de dingen een plaats te geven, te definiëren.

imperfecte

Ik ben een perfectionist. Ik kan nooit de standaarden halen die ik mezelf opleg en ik ben altijd gulzig in de dingen die ik wil doen. Ook al bleek mijn beeld dan niet zo rechtuit te zijn als job, huis, partner, kinderen, mijn beeld is er wel een dat ik nooit lijk te kunnen waarmaken, door altijd teveel te willen. Ik doe dus mijn best een imperfectionist te worden.

Komt daarbij dat net op het moment dat mijn leven voor het rapen lag, dat van mijn mama meedogenloos uit haar handen werd genomen. Ik mocht dan wel niet weten wàt ik nu met mijn leven zou gaan aanvangen, ik nam het wel als zekerheid aan dat mijn mama er nog vele jaren als mentor, als coach, als luisterend oor in zou voorkomen. Dus ook die imperfectie is erg aanwezig in de volwassen definitie die ik nu voor mezelf probeer vorm te geven.

op zoek

Mijn blog is minstens evenveel vraag als antwoord. Inmiddels ben ik 27 en heeft dat volwassen zijn al enige vorm aangekregen die ik vijf jaar geleden niet kon voorspellen. Ik woonde al op meerdere plekken, met verschillende mensen, in meerdere landen en heb intussen wel al wat werkervaring op mijn palmares staan. Maar ik zoek en ik probeer en ik definieer nog steeds, met elk antwoord ook weer nieuwe vragen. En met die vragen en antwoorden ook weer nieuwe blogposts.

 

 

Alle tekst en foto’s in de blog: copyright Rini Vyncke (tenzij anders vermeld)

Advertenties

Een reactie op Over deze blog

 1. verhasselt zegt:

  Goede morgen,

  Toevallig kwam ik terecht op uw blog. Blijkbaar is er een man die ons beider levenspad heeft gekruist, Frans Van Parijs, een man die ook voor mij een mooie mens is, wiens herinnering ik blijf koesteren.

  Frans leerde mij joggen toen ik bijna 54 was. Inmiddels ben ik 59 en heb vier “20 kilometers van Brussel” op de teller, dankzij Frans.

  Ik heb genoten van je schrijfsels.

  Jouw afscheidswoord bij het overlijden van Frans was zeer mooi en maakt ook duidelijk dat Frans voor jou (ook voor mij) van grote betekenis is.

  Demosthenes kruiste ook mijn levenspad.

  Jozef Verhasselt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s