Op de boekenplank in mei 2018

Ooit volgde ik een vak waarin we enkel Magaret Atwood lazen: Surfacing, The Robber Bride, The Blind Assassin en The Penelopiad. Twee stevige kleppers, twee meer hapbare volumes, maar goed, anders, bevreemdend en toch beklijvend. Nu met The Handmaid’s Tale en Alias Grace als series op tv en Netflix staat haar werk opnieuw in de belangstelling. En toen ik haar boeken uitstalde in de gloednieuwe boekenkast, dacht ik, misschien moet ik eens meer van haar lezen. Of misschien zelfs gewoon alles? Dus waarom niet beginnen bij het begin: The Edible Woman.

The Edible Woman ~ Margaret Atwood

Ik herkende er Margaret Atwood in zoals ik me haar herinnerde: een vrij realistische basis, overgoten met een meer ongrijpbare, post-modernistische kwinkslag, soms zelfs op het surrealistische af. Toch maakte het me niet zo warm als het ander werk dat ik van haar las. Al zou het best kunnen dat mijn gebrek aan enthousiasme vooral te wijten is aan dat het boek toch enigszins gedateerd is. Het verhaalt over een tijd waarin vrouwen hun hoofddoel het vinden van een huwbare man was en eens die vereniging beklonken was, werden ze gedefinieerd door hun rol als ‘vrouw’, verlengstuk van hun man. Het hoofdpersonage, aan de rand van deze transformatie, ondervindt een innerlijke strijd over haar identiteit en wat ze bereid is op te geven. Iets waarmee ik mezelf moeilijk kan identificeren. Toch zijn er ook andere personages die elk op hun manier deze entiteit uitdagen, door bewust alleenstaande moeder te worden, of door de man het huishouden te laten doen. Maar aangezien die enkel door de ogen van het hoofdpersonage worden beschouwd, blijven zij ook voor de lezer een stuk verder weg staan.

Het minst van alles wat ik al las van Atwood, maar nog steeds overtuigd genoeg om verder te lezen, zij het dan afwisselend met ander werk als ‘palate cleanser’. Te veel Atwood na elkaar lijkt me nu ook weer niet aan te raden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Gelezen en geleefd en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s