Op de boekenplank in maart 2018

Sien Volders – Noord

De Nederlandstalige revelatie van eind 2017 wekte ook mijn interesse en kwam dus op de leeslijst terecht. Noord onderscheidt zich van ander werk door zijn bijzondere sfeer en ongewone onderwerp. Je vraagt je af hoe een Belg er bij komt om als debuut te schrijven over een stadje dat al meer dan een eeuw niet meer actief bewoond wordt in het verre Noorden van Canada , over een niche muziekgenre als bluegrass en een al even  omsluierd ambacht als zilversmid?

Forty Mile is het einde van de bewoonde wereld, de gebieden van de originele lokale bevolking niet meegerekend. Iedereen kent er iedereen en de winters zijn er hard, dus afgezien van een kleine vaste kern gedijt de bevolking mee op het ritme van de seizoenen. Hoewel er liefde genoeg wordt gedeeld, groeit ook de bevolking niet op een natuurlijke manier. Wie er blijft, komt van elders.

Zo ook Adam en Jacob, die wanneer Sarah om onduidelijke redenen in Forty Mile neerstrijkt, haar al gauw in hun vriendengroep opnemen. Meer nog, van de ene dag op de andere worden Adam en Sarah een paar. Het zijn artiesten, het hoeft niet logisch te zijn. Of toch?

Wanneer Sarah teruggaat naar Vancouver aart ze er moeilijk, maar nog lang niet zo moeilijk als wanneer Adam er komt logeren. Hoort wat ze hadden enkel in Forty Mile thuis? Ook de winter is voor Adam niet mals en terwijl hij van zijn alcoholverslaving en demonen probeert af te geraken in een al even kleine naburige nederzetting zweeft Sarah in een niemandsland: Forty Mile of Vancouver? Adam bijstaan of hem zijn eigen boontjes laten doppen? Haar werk of een leven? En dan is er Jacob nog…

De bijzondere setting en ongewone keuze aan personages zijn zonder twijfel de sterkte van deze roman. De sfeer is wat de lezer voortdrijft. Alleen miste ik tegen deze bijna mythische achtergrond soms enige diepgang: Waarom zijn Adam en Sarah bijvoorbeeld zo halsoverkop verliefd ? We krijgen weinig tijd om hun gevoelens te zien groeien en het lijkt wel alsof ze van pure aantrekking ineens in een vaste relatie vallen. Sarah worstelt met haar werkgerelateerd dilemma, maar van de ene dag op de andere gooit ze zich dan toch in haar beslissing zonder dat er veel motivatie voor haar keuze wordt meegegeven. Geen van beide verhaallijnen blijken op het einde echter het doel van het verhaal geweest te zijn, of toch maar deels… Maar wat meer ruimte tot identificatie met de personages en hun gevoelswereld had het boek vast nog sterker gemaakt en heus niet moeten inboeten op de bijzondere sfeer die het hele verhaal draagt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Gelezen en geleefd en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Op de boekenplank in maart 2018

  1. Pingback: #w192018 – mijn week in 3×3 | rinivyncke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s